Slimme verwarming uit zonnepanelen

Goed nieuws voor bezitters van zonnepanelen. Binnenkort kunnen zij de overtollig opgewekte stroom uit hun zonnepanelen opslaan in warmte – en gebruiken wanneer het hén uitkomt. Zij leveren dan minder stroom terug aan het net en zijn dus minder afhankelijk van de salderingsregeling, die op termijn zal verdwijnen. Stille kracht achter deze nieuwe vorm van energiebeheer is Durocan. Een uniek totaalconcept voor energiemanagement, met slimme, zelflerende sturing en een opslagvat dat de helft kleiner is dan een normaal buffervat. Op 1 oktober 2017 start een pilot met 10 systemen. Deze praktijktest is de laatste fase in de ontwikkeling van Durocan, voordat het systeem op de markt komt.

Durocan is een zelflerend energiemanagementsysteem en werkt in combinatie met een innovatief opslagvat en een warmtepomp. Met behulp van de warmtepomp slaat hij overtollige zonnestroom op in het opslagvat en geeft ‘op afroep’ warmte af. Slimme sturing houdt hierbij rekening met het warmwatergebruik van de bewoners en de weersverwachting. Het opslagvat bevat fasemateriaal en is daardoor compacter en efficiënter dan een normaal buffervat. Hierdoor is de capaciteit zo groot dat meerdere dagen kunnen worden overbrugd. Zo beschikken bewoners altijd over voldoende warm water om hun huis mee te verwarmen en om te douchen.

Duurzaam verwarmen zonder gas

De makers van Durocan, Freek Raymakers en Rik van Bavel, spelen met Durocan in op de veranderende wetgeving na 2023. Want dan zal de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen verdwijnen. Zij namen de totale energiebehoefte van een huishouden onder de loep. Niet alleen elektriciteit, maar ook verwarming. “Duurzaam en slim verwarmen zonder gas is momenteel ‘hot’. Durocan regelt de stroom en warmtevoorraad helemaal automatisch; gewoon van je eigen zonnepanelen. En dat is goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Zeker met het oog op de toekomstige veranderingen in saldering”, aldus initiatiefnemer Rik van Bavel.

Investeerders overtuigd

Energieleverancier E.ON investeerde in dit idee via het :agile Startup Accelerator programma. Samen met netbeheerder Stedin wordt binnenkort getest wat de effecten zijn op het verlagen van de piek in het elektriciteitsnet.

Pilot met 10 klanten

Vanaf 1 oktober 2017 start een pilot met de 10 eerste klanten. De veldtest is bedoeld om ervaring op te doen in verschillende typen huizen en huishoudens. Bovendien wordt dan in de praktijk duidelijk hoe groot het effect zal zijn op het elektriciteitsnet.

Meer informatie?

Kijk op www.durocan.com en blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen, of bel 085 – 065 74 90.